Українські біженці у Європі

Українські біженці у Європі

Українці, які під час війни виїхали до Європи мають право жити та працювати на території Європейського союзу до трьох років відповідно до плану надзвичайних ситуацій. Євросоюз передбачає надання громадянам України та резидентам країни право жити, працювати, отримувати медичну допомогу, житло та освіту негайно на термін до одного року, без необхідності проходити тривалі процедури надання притулку.

«Європа стоїть поруч із тими, хто потребує захисту, – заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. – Всім, хто тікає від путінських бомб, раді в Європі. Ми забезпечимо захист тих, хто шукає притулок, і допоможемо тим, хто шукає безпечну дорогу додому».

Зараз українці:

– отримують можливість жити у країнах ЄС впродовж року з подальшим подовженням терміну до трьох років;

– можуть офіційно працевлаштуватися або відкрити власний бізнес після погодження з інституцією у справах іноземців;

– отримують фінансову допомогу, а також – кошти на сплату за житло (стосується й орендованого у приватних осіб);

– отримують медичне страхування та освіту.

За словами віцепрезидентки Єврокомісії з питань демократії та демографії Дубравка Шуїця, держави, які приймають біженців, можуть використовувати кошти з бюджету ЄС, аби надавати дітям психологічну допомогу та консультації, а також для догляду за дітьми, які прибули без батьків. Єврокомісарка з питань внутрішніх справ Ільва Йоханссон повідомила, що зараз до шкіл у країнах ЄС ходять понад 160 тисяч українських дітей-біженців. Це при тому, що загалом їх уже близько двох мільйонів. Тому вона закликала держави ЄС активніше працювати над освітою для дітей з України. А Єврокомісія, за її словами, готова публікувати підручники українською мовою.

Scroll to Top

Callback order